IMPORTANT QUESTIONS FOR GATE 2019

5 Aug 2018 0 By gate up
                                  IMPORTANT QUESTIONS FOR GATE 2019

1) Network Theory    IMPORTANT QUESTION CLICK HERE

Network theory important question will give you an idea of the level of question has been asked in the gate examination. for theory & more practice question, you can buy our network theory notes click on  Buy Network theory notes

2) Control system click here ( important questions)

control system important question will give you an idea of the level of question has been asked in the gate examination. for theory & more practice question, you can buy our network theory notes click on Buy control system notes

3) Aptitude question ( SPEED DISTANCE) CLICK HERE

 

4) Aptitude question (time & work) CLICK HERE)

5) IMPORTANT QUESTION FOR POWER SYSTEM (GATE 2019) CLICK HERE

                                 D.C. MOTORS AEN/ JEN QUESTIONS  :-

Ans: b

2. The direction of rotation of a D.C. series motor can be changed by
(a) interchanging supply terminals                    Buy electrical machine notes
(b) interchanging field terminals
(c) either of (a) and (b) above
(d) None of the above

Ans: b

3. Which of the following application requires high starting torque ?
(a) Lathe machine
(b) Centrifugal pump
(c) Locomotive
(d) Air blower                  Buy electrical machine notes

Ans: c

4. If a D.C. motor is to be selected for conveyors, which rriotor would be
preferred ?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Differentially compound motor
(d) Cumulative compound motor

Buy electrical machine notes

Ans: a

5. Which D.C. motor will be preferred for machine tools ?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Cumulative compound motor
(d) Differential compound motor

Buy electrical machine notes

Ans: b
6. Differentially compound D.C. motors can find applications requiring
(a) high starting torque
(b) low starting torque
(c) variable speed
(d) frequent on-off cycles

Ans: b

7. Which D.C. motor is preferred for elevators ?
(a) Shunt motor
(b) Series motor
(c) Differential compound motor
(d) Cumulative compound motor

Ans: d        Buy electrical machine notes

8. According to Fleming’s left-hand rule, when the forefinger points in the
direction of the field or flux, the middle finger will point in the direction of
(a) current in the conductor
(b) direction  of conductor
(c) resultant force on conductor
(d) none of the above

Ans: a

9. If the field of a D.C. shunt motor gets opened while motor is running
(a) the speed of motor will be reduced %
(b) the armature current will reduce
(c) the motor will attain dangerously high speed 1
(d) the motor will continue to nuvat constant speed

Ans: c

10. Starters are used with D.C. motors because
(a) these motors have high starting torque
(b) these motors are not self-starting
(c) back e.m.f. of these motors is zero initially
(d) to restrict armature current as there is no back e.m.f. while starting

Ans: d

11. In D.C. shunt motors as load is reduced
(a) the speed will increase abruptly
(b) the speed will increase in proportion to reduction in load
(c) the speed will remain almost/constant
(d) the speed will reduce

Ans: c
 Buy electrical machine notes

12. A D.C. series motor is that which
(a) has its field winding consisting of thick wire and less turns
(b) has a poor torque
(c) can be started easily without load
(d) has almost constant speed

Ans: a

13. For starting a D.C. motor a starter is required because
(a) it limits the speed of the motor
(b) it limits the starting current to a safe value
(c) it starts the motor
(d) none of the above

Ans: b

14. The type of D.C. motor used for shears and punches is
(a) shunt motor
(b) series motor
(c) differential compoutid D.C. motor
(d) cumulative compound D.C. motor

Ans: d    Buy electrical machine notes

15. If a D.C. motor is connected across the A.C. supply it will
(a) run at normal speed
(b) not run
(c) run at lower speed
(d) burn due to heat produced in the field winding by .eddy currents

Ans: d

16. To get the speed of D.C, motor below the normal without wastage of electrical
energy is used.
(a) Ward Leonard control
(b) rheostatic control
(c) any of the above method
(d) none of the above method

Ans: a
17. When two D.C. series motors are connected in parallel, the resultant speed is

(a) more than the normal speed
(b) loss than the normal speed
(c) normal speed
(d) zero

Ans: c

18. The speed of a D.C. shunt motor more than its full-load speed can be obtained
by
(a) decreasing the field current
(b) increasing the field current
(c) decreasing the armature current
(d) increasing the armature current

Ans: a
\
Buy electrical machine notes

19. In a D.C. shunt motor, speed is
(a) independent of armature current
(b) directly proportional to the armature current
(c) proportional to the square of the current
(d) inversely proportional to the armature current

Ans: a

20. A direct on line starter is used: for starting motors
(a) up to 5 H.P.
(b) up to 10 H.P.
(c) up to 15 H.P.
(d) up to 20 H.P.

Ans: a

21. What will happen if the back e.m.f. of a D.C. motor vanishes suddenly?
(a) The motor will stop
(b) The motor will continue to run
(c) The armature may burn
(d) The motor will run noisy

Buy electrical machine notes

Ans: c

22. In case of D.C. shunt motors the speed is dependent on back e.m.f. only
because
(a) back e.m.f. is equal to armature drop
(b) armature drop is negligible
(c) flux is proportional to armature current
(d) flux is practically constant in D:C. shunt motors

Ans: d

23. In a D.C. shunt motor, under the conditions of maximum power, the current
in the armature will be
(a) almost negligible
(b) rated full-load current
(c) less than full-load current
(d) more than full-load current

Ans: d

Buy electrical machine notes

24. These days D.C. motors are widely used in
(a) pumping sets
(b) air compressors
(c) electric traction
(d) machine shops

Ans: c

25. By looking at which part of the motor, it can be easily confirmed that a
particular motor is D.C. motor?
(a) Frame
(b) Shaft
(c) Commutator
(d) Stator

Ans: c

26. In which of the following applications D.C. series motor is invariably tried?
(a) Starter for a car
(b) Drive for a water pump
(c) Fan motor
(d) Motor operation in A.C. or D.C.

Ans: a

27. In D.C. machines fractional pitch winding is used
(a) to improve cooling
(b) to reduce copper losses
(c) to increase the generated e.m.f.
(d) to reduce the sparking

Ans: d

28. A three point starter is considered suitable for
(a) shunt motors
(b) shunt as well as compound motors
(c) shunt, compound and series motors
(d) all D.C. motors

Ans: b

29. In case-the conditions for maximum power for a D.C. motor are established,
the efficiency of the motor will be
(a) 100%
(b) around 90%
(c) anywhere between 75% and 90%
(d) less than 50%

Ans: d

30. The ratio of starting torque to full-load torque is least in case of
(a) series motors
(b) shunt motors
(c) compound motors
(d) none of the above

Ans: b

31. In D.C. motor which of the following can sustain the maximum temperature
rise?
(a) Slip rings
(b) Commutator
(c) Field winding
(d) Armature winding

Ans: c

Buy electrical machine notes

33. Which of the following law/rule can he used to determine the direction of
rotation of D.C. motor ?
(a) Lenz’s law
(b) Faraday’s law
(c) Coloumb’s law
(d) Fleming’s left-hand rule
Ans: d

34. Which of the following load normally needs starting torque more than the
rated torque?
(a) Blowers
(b) Conveyors
(c) Air compressors
(d) Centrifugal pumps

Ans: b
35. The starting resistance of a D.C. motor is generally
(a) low
(b) around 500 Q
(c) 1000 Q
(d) infinitely large

Ans: a

Buy electrical machine notes

36. The speed of a D.C. series motor is
(a) proportional to the armature current
(b) proportional to the square of the armature current
(c) proportional to field current
(d) inversely proportional to the armature current

Ans: d

37. In a D.C. series motor, if the armature current is reduced by 50%, the torque
of the motor will be equal
to
(a) 100% of the previous value
(b) 50% of the previous value
(c) 25% of the previous value
(d) 10% of the previous value
(e) none of the above

Ans: c

38. The current drawn by the armature of D.C. motor is directly proportional to
(a) the torque required
(b) the speed of the motor
(c) the voltage across the terminals
(d) none of the above

Ans: a

39. The power mentioned on the name plate of an electric motor indicates
(a) the power drawn in kW
(b) the power drawn in kVA
(c) the gross power
(d) the output power available at the shaft

Ans: d

40. Which D.C. motor has got maximum self loading property?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Cumulatively compounded ‘motor
(d) Differentially compounded motor

Ans: d

Buy electrical machine notes

41. Which D.C. motor will be suitable along with flywheel for intermittent light
and heavy loads?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Cumulatively compounded motor
(d) Differentially compounded motor

Ans: c

42. If a D.C. shunt motor is working at no load and if shunt field circuit suddenly
opens
(a) nothing will happen to the motor
(b) this will make armature to take heavy current, possibly burning it
(c) this will result in excessive speed, possibly destroying armature due to
excessive centrifugal stresses
(d) motor will run at very slow speed

Ans: c

43. D.C. series motors are used
(a) where load is constant
(b) where load changes frequently
(c) where constant operating speed is needed
(d) in none of the above situations.

Ans: d

Buy electrical machine notes

44. For the same H.P. rating and full load speed, following motor has poor
starting torque
(a) shunt
(b) series
(c) differentially compounded
(d) cumulativelyc’ompounded

Ans: c

45. In case of conductively compensated D.C. series motors, the compensating
winding is provided
(a) as separately wound unit
(6) in parallel with armature winding
(c) in series with armature winding
(d) in parallel with field winding

Ans: c

46. Sparking at the commutator of a D.C. motor may result in
(a) damage to commutator segments
(b) damage to commutator insulation
(c) increased power consumption
(d) all of the above

Ans: d

Buy electrical machine notes

47. Which of the following motor is preferred for operation in highly explosive
atmosphere ?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Air motor
(d) Battery operated motor

Ans: c
Buy electrical machine notes

48. If the supply voltage for a D.C. motor is increased, which of the following will
decrease ?
(a) Starting torque
(b) Operating speed
(c) Full-load current
(d) All of the above

Ans: c

49. Which one of the following is not the function of pole shoes in a D.C. machine ?
(a) To reduce eddy current loss
(b) To support the field coils
(c) To spread out flux for better uniformity
(d) To reduce the reluctance of the magnetic path

Ans: a

50. The mechanical power developed by a shunt motor will be maximum when
the ratio of back e.m.f. to applied voltage is
(a) 4.0
(b) 2.0
(c) 1.0
(d) 0.5

Ans: d

Buy electrical machine notes
51. The condition for maximum power in case of D.C. motor is
(a) back e.m.f. = 2 x supply voltage
(b) back e.m.f. = | x supply voltage
(c) supply voltage = | x back e.m.f.
(d) supply voltage = back e.m.f.

Ans: b

52. For which of the following applications a D.C. motor is preferred over an A.C.
motor ?
(a) Low speed operation
(b) High speed operation
(c) Variable speed operation
(d) Fixed speed operation

Ans: c

53. In D.C. machines the residual magnetism is of the order of
(a) 2 to 3 per cent
(6) 10 to 15 per cent
(c) 20 to 25 per cent
(d) 50 to 75 per cent

Ans: a

54. Which D.C. motor is generally preferred for cranes and hoists ?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Cumulatively compounded motor
(d) Differentially compounded motor

Ans: a

55. Three point starter can be used for
(a) series motor only
(b) shunt motor only
(c) compound motor only
(d) both shunt and compound motor

Ans: d

Buy electrical machine notes
56. Sparking, is discouraged in a D.C. motor because
(a) it increases the input power con-sumption
(b) commutator gets damaged
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Ans: b

57. Speed control by Ward Leonard method gives uniform speed variation
(a) in one direction
(b) in both directions
(c) below normal speed only
(d) above normal speed only.

Ans: b

58. Flywheel is used with D.C. compound motor to reduce the peak demand by
the motor, compound motor will have
to be

Buy electrical machine notes
(a) level compounded
(b) under compounded
(c) cumulatively compounded
(d) differentially compounded

Ans: c

59. Following motor is used where high starting torque and wide speed range
control is required.
(a) Single phase capacitor start
(b) Induction motor
(c) Synchronous motor
(d) D.C. motor
(e) None of the above

Ans: d

60. In a differentially compounded D.C. motor, if shunt field suddenly opens
(a) the motor will first stop and then run in opposite direction as series motor
(b) the motor will work as series motor and run at slow speed in the same
direction
(c) the motor will work as series motor and run at high speed in the same
direction
(d) the motor will not work and come to stop

Ans: a

61. Which of the following motor has the poorest speed regulation ?
(a) Shunt motor
(b) Series motor
(c) Differential compound motor
(d) Cumulative compound motor

Ans: b

62. Buses, trains, trolleys, hoists, cranes require high starting torque and
therefore make use of
(a) D.C. series motor
(b) D.C. shunt motor
(c) induction motor
(d) all of above motors

Ans: a

Buy electrical machine notes

63. As -the load is increased the speed of D.C. shunt motor will
(a) reduce slightly
(b) increase slightly
(c) increase proportionately
(d) remains unchanged

Ans: a
64. The armature torque of the D.C. shunt motor is proportional to
(a) field flux only
(b) armature current only
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Ans: b

65. Which of the following method of speed control of D.C. machine will offer
minimum efficiency ?
(a) Voltage control method
(b) Field control method
(c) Armature control method
(d) All above methods

Ans: c

66. Usually wide and sensitive speed control is desired in case of
(a) centrifugal pumps
(b) elevators
(c) steel rolling mills
(d) colliery winders

Ans: d
Buy electrical machine notes

67. The speed of a motor falls from 1100 r.p.m. at no-load to 1050 r.p.m. at rated
load. The speed regulation of the motor is
(a) 2.36%
(6) 4.76%
(c) 6.77%
(d) 8.84%

Buy electrical machine notes

Ans: b

68. The armature voltage control of D.C. motor provides
(a) constant torque drive
(b) constant voltage drive
(c) constant current drive
(d) none of the above

Ans: a

69. As there is no back e.m.f. at the instant of starting a D.C. motor, in order to
prevent a heavy current from flowing though the armature circuit
(a) a resistance is connected in series with armature
(b) a resistance is connected parallel to the armature
(c) armature is temporarily open circuited
(d) a high value resistor is connected across the field winding

Ans: a

70. The speed of a D.C. shunt motor can be increased by
(a) increasing the resistance in armature circuit
(b) increasing the resistance in field circuit
(c) reducing the resistance in the field circuit
(d) reducing the resistance in the armature circuit

Ans: b

71. If Ia be the armature current, then speed of a D.C. shunt motor is
(a) independent of Ia
(b) proportional to la
(c) varies as (Ia)
(d) varies as la

Ans: a

72. In case the back e.m.f. and the speed of a D.C. motor are doubled, the torque
developed by the motor will
(a) remain unchanged
(6) reduce to one-fourth value
(c) increase four folds
(d) be doubled

Ans: a

73. At the instant of starting when a D.C. motor is put on supply, it behaves like
(a) a highly resistive circuit
(b) a low resistance circuit
(c) a capacitive circuit
(d) none of the above

Ans: b

74. The speed of a D.C. motor can be varied by varying
(a) field current
(b) applied voltage
(c) resistance in series with armature
(d) any of the above

Ans: d

75. Which one of the following is not necessarily the advantage of D.C. motors
over A.C. motors ?
(a) Low cost
(b) Wide speed range
(c) Stability
(d) High starting torque.

Ans: a

76. For a D.C. shunt motor if the excitation is changed
(a) torque will remain constant
(b) torque will change but power will remain constant
(c) torque and power both will change
(d) torque, power and speed, all will change

Ans: b

77. Which motor has the poorest speed control?
(a) Differentially compounded motor
(b) Cumulatively compounded motor
(c) Shunt motor
(d) Series motor

Ans: d

78. The plugging gives the
(a) zero torque braking
(b) smallest torque braking
(c) highest torque braking
(d) none of the above

Ans: c

79. The armature voltage control of D.C. motor provides
(a) constant voltage drive
(b) constant current drive
(c) constant torque drive
(d) none of the above

Ans: c

80. If a D.C. motor designed for 40°C ambient temperature is to be used for 50°C
ambient temperature, then the motor
(a) of lower H.P. should be selected
(6) of higher H.P. should be selected
(c) can be used for 50°C ambient temperature also
(d) is to be derated by a factor recommended by manufacturer and select the next
higher H.P. motor

Ans: d

81. If the terminals of armature of D.C. motor are interchanged, this action will
offer following kind of braking
(o) regenerative
(b) plugging
(c) dynamic braking
(d) none of the above
(e) any of the above

Ans: b
82. Which of the following motors one will choose to drive the rotary compressor ?
(a) D.C. shunt motor
(b) D.C. series motor
(c) Universal motor
(d) Synchronous motor

Ans: d

83. If the speed of a D.C. shunt motor is increased, the back e.m.f. of the motor
will
(a) increase
(b) decrease
(c) remain same
(d) become zero

Ans: a

84. Why are the D.C. motors preferred for traction applications ?
(a) Torque and speed are inversely proportional to armature current
(b) Torque is proportional to armature current
(c) Torque is proportional to square root of armature current
(d) The speed is inversely proportional to the torque and the torque is
proportional to square of armature current

Ans: d

85. Which of the following motors is usually used in house-hold refrigerators ?
(a) D.C. shunt motor
(b) D.C. series motor
(c) Single phase induction motor (split phase start or induction run motor)
(d) Reluctance motor
(e) Synchronous motor

Ans: c

86. Which of the following motors is most suitable for signalling devices and
many kinds of timers ?
(a) D.C. shunt motor
(b) D.C. series motor
(c) Induction motor
(d) Reluctance motor

Ans: d

87. Which motor should not be started on no-load ?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Cumulatively compounded motor
(d) Differentially compounded motor.

Ans: a

88. Ward-Leonard control is basically a
(a) voltage control method
(b) field divertor method
(c) field control method
(d) armature resistance control method
Ans: a

89. For constant torque drive which speed control method is preferred ?
(a) Field control
(b) Armature voltage control
(c) Shunt armature control
(d) Mechanical loading system

Ans: b

90. In Ward-Leonard control the lower limit of speed is imposed by
(a) residual magnetism of the generator
(b) core losses of motor
(c) mechanical losses of motor and generator together
(d) all of the above

Ans: a

91. The main disadvantage of the Ward-Leonard control method is
(a) high initial cost
(b) high maintenance cost
(c) low efficiency at Hght loads
(d) all of the above

Ans: d

92. Regenerative method of braking is based on that
(a) back e.m.f. is less than the applied voltage
(b) back e.m.f. is equal to the applied voltage
(c) back e.m.f. of rotor is more than the applied voltage
(d) none of the above

Ans: b

93. The hysteresis loss in a D.C. machine least depends on
(a) Frequency of magnetic reversals
(b) Maximum value of flux density
(c) Volume and grade of iron
(d) Rate of flow of ventilating air

Ans: d

94. In a D.C. generator all of the following could be the effects of iron losses
except
(a) Loss of efficiency
(b) Excessive heating of core
(c) Increase in terminal voltage
(d) Rise in temperature of ventilating air

Ans: c

95. The losses occurring in a D.C. generator are given below. Which loss is likely
to have highest proportion at rated load of the generator ?
(a) hysteresis loss
(b) field copper loss
(c) armature copper loss
(d) eddy current loss

Ans: c

96. Which of the following loss in a D.C. generator varies significantly with the
load current ?
(a) Field copper loss
(b) Windage loss
(c) Armature copper loss
(d) None of the above

Ans: c

97. Torque developed by a D.C. motor depends upon
(a) magnetic field
(b) active length of the conductor
(c) current flow through the conductors
(d) number of conductors
(e) radius of armature
(f) all above factors

Ans: f

98. D.C. shunt motors are used for driving
(a) trains
(b) cranes
(c) hoists
(d) machine tools
Ans: d

99. In a manual shunt motor starter
(a) over load relay is connected in series and no volt relay in parallel with the load
(6) over load relay is connected in parallel and no volt relay in series with the load
(c) over load relay and no volt relay are both connected in series with the load
(d) over load relay and no volt relay are both connected in parallel with the load
Ans: a

100. Which of the following steps is likely to result in reduction of hysteresis loss
in a D.C. generator ?
(a) Providing laminations in armature core
(b) Providing laminations in stator
(c) Using non-magnetic material for frame
(d) Using material of low hysteresis co-efficient for armature core material
Ans: d

101. Which of the following loss in a D.C. generator is dissipated in the form of
heat?
(a) Mechanical loss
(b) Core loss
(c) Copper loss
(d) All of the above
Ans: d

102. Which of the following losses are significantly reduced by laminating the
core of a D.C. generator ?
(a) Hysteresis losses
(b) Eddy current losses
(c) Copper losses
(d) Windage losses
Ans: b

103. The total losses in a well designed D.C. generator of 10 kW will be nearly
(a) 100 W
(b) 500 W
(c) 1000 W
(d) 1500 W

Ans: b

104. The condition for maximum efficiency for a D.C. generator is
(a) eddy current losses = stray losses
(b) hysteresis losses = eddy current losses
(c) copper losses = 0
(d) variable losses = constant losses

Ans: d

105. D.C. generators are normally designed for maximum efficiency around
(a) full-load
(b) rated r.p.m.
(c) rated voltage
(d) all of the above

Ans: a

106. In a D.C. generator, the iron losses mainly take place in
(a) yoke
(b) commutator
(c) armature conductors
(d) armature rotor

Ans: d

107. D.C. generators are installed near the load centres to reduce
(a) iron losses
(b) line losses
(c) sparking
(d) corona losses

Ans: b

108. The purpose of retardation test on D.C. shunt machines is to find out
(a) stray losses
(b) eddy current losses
(c) field copper losses
(d) windage losses

Ans: a

109. Which of the following tests will be suitable for testing two similar D.C.
series motors of large capacity ?
(a) Swinburne’s test
(b) Hopkinson’s test
(c) Field test
(d) Brake test

Ans: c

110. Hopkinson’s test on D.C. machines is conducted at
(a) no-load
(b) part load
(c) full-load
(d) overload
Ans: c

111. During rheostat braking of D.C. series motors
(a) motor is run as a generator
(b) motor is reversed in direction
(c) motor is run at reduced speed

Ans: a

112. For which types of D.C. motor, dynamic braking is generally used ?
(a) Shunt motors
(b) Series motors
(c) Compound motors
(d) All of the above

Ans: d

113. Which method of braking is generally used in elevators ?
(a) Plugging
(b) Regenerative braking
(c) Rheostatic braking
(d) None of the above
+

Ans: a

114. In variable speed motor
(a) a stronger commutating field is needed at low speed than at high speed
(b) a weaker commutating field is needed at low speed than at high speed
(c) same commutating field is needed at low speed than at high speed
(d) none of the above is correct

Ans: b

115. When the armature of a D.C. motor rotates, e.m.f. induced is
(a) self-induced e.m.f.
(b) mutually induced e.m.f.
(c) back e.m.f.
(d) none of the above

Ans: c

116. Where D.C. motor of H.P. 12 or more requires frequent starting, stopping,
reversing and speed control
(a) drum type controller is used
(b) three point starter is used
(c) four point starter is used
(d) all above can be used

Ans: a

117. If a D.C. shunt motor is working at full load and if shunt field circuit suddenly
opens
(a) this will make armature to take heavy current, possibly burning it
(6) this will result in excessive speed, possibly destroying armature due to
excessive centrifugal stresses
(c) nothing will happen to motor
(d) motor will come to stop

Ans: a

118. D.C. motor is to drive a load which has certain minimum value for most of
the time and some peak value for short
duration. We will select the
(a) series motor
(b) shunt motor
(c) compound motor
(d) any of the above

Ans: a

Buy electrical machine notes

119. D.C. motor is to a drive a load which is almost nil for certain part of the load
cycle and peak value for short duration. We will select this
(a) series motor
(b) shunt motor
(c) compound motor
(d) any of the above

Ans: c

Buy electrical machine notes

120. Which D.C. motor has got maximum self relieving property ?
(a) Series motor
(6) Shunt motor
(c) Cumulatively compounded motor
(d) Differentially compounded motor

Buy electrical machine notes
Ans: a

121. In the D.C. motor the iron losses occur in
(a) the field
(b) the armature
(c) the brushes
(d) the commutator

Ans: b  Buy electrical machine notes

122. The speed of a D.C. shunt motor is required to be more than full load speed.
This is possible by
(a) reducing the field current
(b) decreasing the armature current
(c) increasing the armature current
(d) increasing the excitation current
(e) none of the above methods

Ans: a

Buy electrical machine notes

123. One D.C. motor drives another D.C. motor. The second D.C. motor when
excited and driven
(a) runs as a generator
(b) does not run as a generator
(c) also runs as a motor comes to stop after sometime

Ans; a
Buy electrical machine notes